Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Μύρισαν Χριστούγεννα… αλά ελληνικά… για το ελληνικό σχολείο Στρασβούργου




Μαζί με την επίσημη έναρξη της χριστουγεννιάτικης ατμόσφαιρας στην πόλη του Στρασβούργου άρχισαν και οι προετοιμασίες για τη γιορτή των Χριστουγέννων του Τμήματος Ελληνικής Γλώσσας Στρασβούργου.  

Ν. Λύτρας, Κάλαντα. 1872
Οι μαθητές όλων των επιπέδων του τμήματος θα παρουσιάσουν φέτος  ήθη και έθιμα της παλιάς Ελλάδας για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, από διάφορες περιοχές, και θα τραγουδήσουν παραδοσιακά τα κάλαντα αυτών  των περιοχών. Έθιμα που υπήρχαν την εποχή των προπάππων και των προγιαγιάδων μας,  στις περιοχές των Επτανήσων, της Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Κρήτης, της Κεντρικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου, της Θράκης και της Χίου.
Τα μεγαλύτερα παιδιά σε ρόλους αφηγητών για τα ήθη και τα έθιμα που συνηθίζονται  σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας  και οι μικρότεροι μαθητές μέσα από την απαγγελία κατάλληλα διαμορφωμένων τετράστιχων θα αναβιώσουν  τα έθιμα των ελλήνων για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.
Μέσα από την αναβίωση αυτών των εθίμων οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για την λαϊκή μας παράδοση και τον πολιτισμό, να συνειδητοποιήσουν τις αγωνίες των ανθρώπων εκείνης της εποχής, να κατανοήσουν ότι τα περισσότερα από αυτά αποτελούν συνδυασμό της χριστιανικής παράδοσης με τα αρχαιοελληνικά ήθη και να αποκτήσουν έτσι τη δική τους πολιτιστική ταυτότητα.
Τα κείμενα και οι ρόλοι των παιδιών μοιράστηκαν το Σάββατο 25 Νοεμβρίου και το επόμενο χρονικό διάστημα θα ακολουθήσει η κατάλληλη προετοιμασία.
Όλο το κείμενο αλλά και τα ποιήματα των παιδιών μπορείτε να τα βρείτε ΕΔΩ.

Τα παραδοσιακά κάλαντα, ανά περιοχή της Ελλάδας, που θα ακουστούν από τις φωνές των παιδιών υπάρχουν  ΕΔΩ.

Οι ήχοι και οι μουσικές που θα τα συνοδεύουν κατά τη διάρκεια της παράστασης βρίσκονται στο κανάλι του σχολείου στο youtube:


Η χριστουγεννιάτικη γιορτή μας θα γίνει την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017 στις 10:30 και θα ακολουθήσει σχετική πρόσκληση μέσω του ιστολογίου την οποία θα ετοιμάσουν τα παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΛΛΗΝΟΜΑΘΕΙΑΣ ΜΑΙΟΥ 2024

  Μέσα στις αναγραφόμενες ώρες συμπεριλαμβάνονται και οι προφορικές εξετάσεις. Καλή επιτυχία!