Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

Ο εορτασμός του ηρωικού ξεσηκωμού των Ελλήνων του 1821 από τους μαθητές του Τ.Ε.Γ. Στρασβούργου


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μέσα σ’ ένα πολύ όμορφο και ζεστό κλίμα γιορτάστηκε η εθνική επέτειος της Επανάστασης του  1821  από το Ελληνικό σχολείο Στρασβούργου. 



Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μιμούμενοι το βίωμα της πολεμικής αρετής των Ελλήνων του 21, το οποίο δεν στηρίχτηκε στη λογική αλλά μόνο στην πίστη, αποφάσισαν παρά το νεαρό της ηλικίας τους και παρά το γεγονός ότι διδάσκονται την ελληνική γλώσσα λίγες ώρες μόνο την εβδομάδα, να τραγουδήσουν γνήσια δημοτικά τραγούδια της λευτεριάς, να απαγγείλουν αυθεντικούς στίχους Αδαμάντιου Κοραή, Ρήγα Βελεστινλή, Κωστή Παλαμά και Γιάννη Ρίτσου, να μεταφέρουν αυτούσια τα λόγια του Μακρυγιάννη, αψηφώντας τις δυσκολίες της ιδιομορφίας της  γλώσσας  πραγματώνοντας έτσι, μέσα από τον ενθουσιασμό της ψυχής τους, σαν αληθινοί Έλληνες και Ελληνίδες, αυτό που και οι Έλληνες του 21 κατάφεραν, έχοντας πίστη και μόνο πίστη στο όραμα της Λευτεριάς!!!



Η γιορτή αποτελούνταν από τρία μέρη:
Το 1ο μέρος ήταν αφιερωμένο στην πορεία των Ελλήνων προς την Επανάσταση καθώς και στους παράγοντες που οδήγησαν στον ηρωικό ξεσηκωμό των Ελλήνων. 



Το 2ο μέρος αναφέρονταν στους ήρωες του 1821, το ευαγγέλιο της Ρωμιοσύνης, καθώς και στους τόπους της Λευτεριάς.


Ενώ το 3ο μέρος, ήταν ένα ιδιαίτερο μέρος, αφιερωμένο στο Φιλελληνισμό και ιδιαίτερα στη στάση των Γάλλων υποστηρικτών της Ελληνικής Επανάστασης που συγκινημένοι από τον αγώνα των Ελλήνων για ανεξαρτησία βοήθησαν με την στάση τους αλλά και τα έργα τους.



Στη γιορτή πήραν μέρος όλοι οι μαθητές του σχολείου, παρουσία πλήθους κόσμου που παρέστη στην εκδήλωση, καμαρώνοντας και θαυμάζοντας τους μαθητές για την ξεχωριστή παρουσία τους!!!





Οι μαθητές Ελένη Κοντογιάννη, Ιωάννης Bassole και Αντουάν Sechet  συνέδεψαν με τα μουσικά τους  όργανα, τα τραγούδια: "Μάνα μου τα Κλεφτόπουλα", "Στα κακοτράχαλα τα βουνά", "Έχε γεια καημένε κόσμε", "Άκρα του τάφου σιωπή", "Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις" και τον "Εθνικό ύμνο", δίνοντας ένα ξεχωριστό χρώμα στη γιορτή.